Årsager til en fødselsdepression eller efterfødselsreaktion er mangfoldigt
Der kan være flere grunde til, at man rammes af en fødselsdepression eller efterfødselsreaktion. Årsager til en fødselsdepression er ofte et komplekst samspil mellem vores arv, miljø, krop og psyke og den belastning, der er forbundet med at blive forældre. Det er vigtigt at påpege at der er forskellige grader af depression. Lige fra tudeture, efterfødselsreaktion til en egentlig fødselsdepression.
Reaktioner på den omvæltning, det er at blive forældre, hænger meget sammen med den ballast og det tankemønster man har udviklet. Hvadenten du er mand eller kvinde, så har du mønstre med dig fra din barndom og livet generelt. Det er ikke altid at disse mønstre er sunde for dig og du kan være bange for at føre dem videre, eller du ved måske ikke, hvad det er der sker med dig og hvorfor du har det dårligt.
En stor omvæltning at blive forældre
Når du skal være forældre og have ansvar overfor et andet menneske, kan det være ret skræmmende. Ens egen barndom og forhold til egne forældre trænger sig frem og kan blokere dit udsyn for, hvad der er godt og sundt. Det bliver som at famle i blinde overfor den nye rolle som forældre og man kan glide ind i en depression.
Har du haft det svært i livet, kan du have brug for at bearbejde dine oplevelser samt tilegne dig livsstrategier som er sunde og udviklende. Du kan måske også have god gavn af at arbejde forebyggende allerede i graviditeten, så du er klar til at den lille ny kommer.
Selvom du er et menneske i balance og har haft en god og tryg barndom, kan der være udefrakommende omstændigheder som griber ind i din hverdag og følelsesliv. Disse kan ligeledes udløse en reaktion. Oftest kan vi hjælpes gennem familie og venner, men indimellem kan livet blive så hårdt, at der er brug for professionel hjælp, til at komme i balance igen.
Nedenstående er nogle af de problemstillinger som kan udløse en efterfødselsreaktion eller en fødselsdepression ,men oftest er der ingen speciel grund.
- Selvværdsproblemer
- Kompliceret forhold til far/mor
- Vold i barndommen
- Stress på arbejdet
- Parforholdsproblemer
- Ensomhed
- Angst
- Dysfunktionel familiebaggrund
- Dødsfald
- Handicappet barn
- Personlighedsforstyrrelser
- Sygdom
- Uønsket barn
- Fertilitetsproblemer
- Alene med barn
- Seksuelle problemer
- Økonomiske problemer
Samtaleterapi
De fleste efterfødselsreaktioner / fødselsdepressioner behandles med samtaleterapi og i svære tilfælde også med antidepressiv medicin. I særligt svære tilfælde kan det være nødvendigt at blive indlagt. I de svære tilfælde, varer behandlingen typisk et halvt til et helt år. Den fokuserer på at hjælpe dig ud af depressionen og at styrke kontakten mellem mor/far og barn. Typisk vil der være brug for et forløb. Dette sikrer en kontinuerlig behandling, hvor du gradvis lærer at forstå dig selv bedre samt tilegne dig livsstrategier til at mestre situationen/livet. Behandlingen vil oftest starte med en ugentlig session og nedtrappes efterhånden som du får det bedre. Det er vigtigt at påpege at graden af en efterfødselsreaktion / fødselsdepression er meget forskellig. Mange kommer til mig uden at have en egentlig fødselsdepression, men er af andre årsager trist og ked af det.
Når du er klient hos mig lærer du hurtigt nogle livsstrategier, så du får det bedre. Alt afhængig af din situation og tilstand planlægger vi sammen et forløb som passer til dig. Forløbet kan strække sig fra få uger til måneder og der vil, i de fleste tilfælde, være hjemmeopgaver som er vigtige at lave. På denne måde får du en brugbar og udviklende terapi, som kan gøre en stor forskel i dit psykiske velbefindende.