En god psykoterapeut er altafgørende for behandling af en fødselsdepression.
En god psykoterapeut til fødselsdepression er altafgørende for et godt resultat. I det terapeutiske rum skabes der adgang til nyt, ukendt land. Nye tanker, nye sansninger, nye følelser, nye muligheder, kort sagt – ny bevidsthed. I terapi bliver der åbnet op for dele af bevidstheden, der hidtil har ligget hen i det skjulte, ukendte, umulige, farlige, utopiske ingenmandsland. Og dermed er psykoterapi i sin essens grænseoverskridende.
I psykoterapi foregår der hele tiden en udveksling på flere planer: Imellem klient og terapeut – imellem det sagte og det usagte – og imellem det bevidste og det ubevidste (såvel klientens som terapeutens). Der er mange bolde i luften – nogle bliver grebet – andre falder måske til gulvet, eller kommer i overført betydning til at hoppe forstyrrende rundt.
I længden skal terapi føre til, at den enkelte klient føler større grad af glæde, tilfredshed, selvaccept og handlefrihed. På kort sigt kan terapi dog føre til øget angst, sorg, uro og konflikter. Det sker ikke sjældent undervejs i et terapeutisk forløb, at klienten og/eller hans omgivelser bliver bekymrede for, om det her er godt og kan betale sig.
En god psykoterapeut til fødselsdepression tillidsvækkende.
Du skal kunne lide din terapeut og mærke, at vedkommende vil dig det godt. Hvis du kan lide din terapeut er der nemlig stor sandsynlighed for, at det er gengældt. En terapeut, der kan lide dig – er en terapeut, der kan se dine ressourcer, muligheder, kvaliteter og styrker. Jo mere ressourcefuld, du føler dig – desto bedre grund vil du føle, du har under fødderne. Og med god grund under fødderne følger mod og handlekraft til at skabe de forandringer, du ønsker dig.
Ofte tror vi, at vi skal løse problemerne, før vi kan komme videre. Intet kunne være mere forkert. Det er gennem det positive fokus og opbygningen af vores selvfølelse, at problemerne bliver til at tackle… eller måske ligefrem mister deres betydning. En sidegevinst ved en sympatisk og hjertelig terapeut er, at du nemmere slapper af og giver dig hen til processen. Det sparer både tid og penge.
En terapeut skal være varsom med at stille diagnoser og sætte dig i bås.
Ordet skaber, hvad det benævner, sagde Grundtvig engang. I vore relationer har vi hele tiden tilbøjelighed til at sætte hinanden i bås – at definere – at vurdere – at evaluere. Det er ødelæggende for et åbent, levende forhold – det låser os og får os i værste fald til at føle os fremmedgjorte. Selv positive båse som ”du er altid sådan en glad person” er kvælende, fordi de indirekte indeholder en forventning (jeg vil helst have, du er glad) og udelukker en række andre muligheder og kvaliteter (du må ikke være indadvendt eller stille spørgsmål til tingene..). Sammen skal i undersøge og gå på opdagelse, i skal sammen gætte, undres, undersøge, afdække og prøve af. Det er ikke en floskel, at en terapeut skal stræbe efter at være fordomsfri – det er en absolut nødvendighed! Er terapeuten fuld af fordomme tør klienten ikke at være åben.
En god psykoterapeut er personlig.
I terapiens tidlige dage var den gængse opfattelse, at terapeuten skulle være så neutral og objektiv som muligt. Så ville klientens mønstre og projektioner blive tydeligere for ham selv. I dag anerkender de fleste terapeutiske skoler, at det slet ikke lader sig gøre at stå i relation til et andet menneske uden at have en afgørende indflydelse på den anden – og på det, der foregår i relationen. Begge er subjekter, der ”gør noget” ved hinanden. Hvis terapeuten pakker budskabet ind i ”hypoteser” og ”teorier”, er der fare for, at forholdet bliver skævt, distanceret og uligeværdigt.
Det bedste forhold skabes når terapeuten spiller sin ærlige person på banen og åbent fortæller om egne følelser og reaktioner på det, klienten byder ind med.
Dette kræver at terapeuten har arbejdet meget med sig selv og dermed kender sig selv. Det er nok også derfor så mange terapeuter foretrækker at gemme sig bag en række teknikker og spørgsmål. Det udvander relationen mellem klient og terapeut – det er relationen der er hovedingrediensen i terapi. At opnå erfaringer med en anderledes, åben og ærlig relation er at få styrket sin relationskompetence. Og den kan klienten tage med sig ud i den ”virkelige” verden. Omvendt tjener det sjældent noget formål, at terapeuten deler ud af sit privatliv. Tvært imod. I terapi er det klientens liv, der er i fokus. Når terapeuten fortæller om sit eget liv og levned tager det opmærksomheden fra klienten, rummet og relationen – og det signalerer en falsk intimitet, der kan forvirre klienten.
En god psykoterapeut er ligeværdig.
Kierkegaard sagde en gang, at sand hjælpekunst kræver, at hjælperen ikke er bedrevidende men derimod tager udgangspunkt i den enkeltes ståsted og udsyn. Hver enkelt klient har unikke erfaringer og ressourcer at byde ind med. Gennem livet udvikler vi os, så vi på bedste vis kan beskytte os, overleve og føle tilknytning. Udefra kan det nogle gange se destruktivt eller selvmodsigende ud. Men der er altid en mening med galskaben. Den ligeværdige terapeut går på opdagelse sammen med dig, finder logikken i dine mønstre, kigger ind til de bagvedliggende motiver, behov og længsler – finder nye veje til at opfylde dem. ”Sammen med dig” er kodeordet, fordi god terapi er teamwork: Terapeuten har sig selv – det terapeutiske rum – generelle erfaringer og psykologisk viden at byde ind med – men hun ved ikke, hvad der er bedst for dig.
En god psykoterapeut afstemmer forventninger og laver en kontrakt med dig
Der er altid noget, der kunne blive bedre – og hvis vi som mennesker ikke passer på, så får hele vores liv karakter af at være et stort, navlepillende, utilstrækkeligt forbedringsprojekt. God psykoterapi hjælp til selvaccept. Terapi kan hjælpe til at øge tolerancen overfor selvets – og livets mange udfordringer, bump og skønhedspletter.
En god terapeut bruger tid sammen med dig i starten på at opstille mål, afstemme forventninger, aftale fremgangsmåde.
Det udgør jeres kontrakt – og jeres kompas for forløbet. Og når kontrakten er indfriet bør forholdet afsluttes.
En god psykoterapeut til har livserfaring – og har selv været i psykoterapi
Som sagt er det terapeutiske rum komplekst – og terapeuten bliver i lige så høj grad påvirket af klienten – som omvendt. Hvis ikke terapeuten gennem livserfaring og psykoterapi har opnået høj grad af selvindsigt, kan relationen imellem klient og terapeut hurtigt udvikle sig til det rene kluddermor. Det er også vigtigt at terapeuten er fintfølende overfor, hvor sårbart og ydmygende terapi kan føles.
Jeg er uddannet psykoterapeut fra Gaiainstituttet og med mange års erfaring i kvinder og mænd og par som af en eller anden grund har det dårlig efter de har fået barn. Ønsker at du vide mere om hvad en god psykoterapeut er.